Specialistische hulp

Het kan moeilijk en angstig zijn om te accepteren dat er iets mis is en om de eerste stappen te zetten om hulp te zoeken.

Hulp tijdens de eerste dagen en weken na een heftig incident.

Er is geen standaard recept voor hoe mensen moeten omgaan met trauma’s. Wat belangrijk is, is dat je gesteund wordt in wat je moet doen om door zo’n ervaring heen te komen. Praktische informatie en steun is de beste manier om te beginnen. Als je professionele hulp zoekt in de eerste twee weken, dan zal de psycholoog zich bezig houden met wat je direct nodig hebt en je helpen om te gaan met je stress reacties.

  • hij zal uitzoeken hoe je jij veilig kunt voelen
  • je aanmoedigen om hulp en steun van collega’s, familie en vrienden te zoeken
  • je info geven over mogelijke reacties op een traumatisch incident
  • en je vriendelijk aanmoedigen en steunen om weer naar het werk te gaan, al was het maar voor een kopje koffie.

Behandeling of therapie

Als het niet verbetert na een paar weken en één van onze psychologen van het traumateam is van mening dat je een post traumatische stress stoornis (PTSS) of een acute stress stoornis (ASS) hebt, dan zijn er effectieve behandelingen beschikbaar. Wij verwijzen alleen voor behandeling als jij dat zelf wilt en als wij vinden dat dit nodig is.

De traumapsychologen van PTS werken samen met het IVP (Instituut voor Psychotrauma). Het IVP heeft een landelijk netwerk van in traumabehandeling gespecialiseerde psychotherapeuten. Pas als wij denken dat dit nodig is en als het bedrijf of de instelling waar je werkt, bereid is om de behandeling te financieren kunnen wij je bij het IVP aanmelden.

Traumatest

Maak jij je zorgen? Misschien is een gesprek genoeg.

Als er veel vragen zijn die je met ja beantwoordt in het trauma vragenlijstje, wees dan niet bang om hulp te vragen. Maak jij je zorgen? Misschien is een gesprek genoeg.