Het kan moeilijk en angstig zijn om te accepteren dat er iets mis is en om de eerste stappen te zetten om hulp te zoeken.

Hulp tijdens de eerste dagen en weken na een heftig incident.

Er is geen standaard recept voor hoe mensen moeten omgaan met trauma’s. Wat belangrijk is, is dat je gesteund wordt in wat je moet doen om door zo’n ervaring heen te komen. Praktische informatie en steun is de beste manier om te beginnen. Als je professionele hulp zoekt in de eerste twee weken, dan zal de psycholoog zich bezig houden met wat je direct nodig hebt en je helpen om te gaan met je stress reacties.

  • hij zal uitzoeken hoe je jij veilig kunt voelen
  • je aanmoedigen om hulp en steun van collega’s, familie en vrienden te zoeken
  • je info geven over mogelijke reacties op een traumatisch incident
  • en je vriendelijk aanmoedigen en steunen om weer naar het werk te gaan, al was het maar voor een kopje koffie.

Behandeling of therapie

Als het niet verbetert na een paar weken en één van onze psychologen van het traumateam is van mening dat je een post traumatische stress stoornis (PTSS) of een acute stress stoornis (ASS) hebt, dan zijn er effectieve behandelingen beschikbaar. Wij verwijzen alleen voor behandeling als jij dat zelf wilt en als wij vinden dat dit nodig is.

Justitie werkt samen met het Instituut voor Psychotrauma. Dit Instituut heeft door het land een netwerk van in traumabehandeling gespecialiseerde therapeuten. Als wij je aanmelden en alleen wij kunnen de aanmelding doen, dan zal de therapeut van het Instituut voor Psychotrauma in de buurt van je woonplaats of werk binnen een week contact met je opnemen om een afspraak te maken. Als wij je hebben verwezen dan wordt de behandeling door Justitie betaald.